Mindre system og mere borger – og mere tillid og ro på

I mange år har Aarhus været styret efter regnearkene, men det er ikke alt det der tæller, der kan tælles i et regneark.

Vi skal i langt højere grad have fokus på, hvad der skaber værdi for det enkelte barn, for den unge, den enkelte familie, for den ældre, ja for os alle sammen – samt et større fokus på, hvordan vi som kommune sammen med borgeren skaber værdi for den enkelte.

Som mor, underviser i matematik, medlem af byrådet med poster inden for børn og unge, kultur og økonomi er jeg glad for, at vi har kørt New Public Management tilgangen på lossepladsen. Nu skal vi fokusere på den nære velfærd, i stedet for kun det der kan gøres op i et regneark. Godt nok er kasser og regneark lettere at forstå, men virkeligheden er meget mere kompleks og kan ikke bare reduceres til tal.

Derfor vil jeg fortsat arbejde for, at vi kommer væk fra det ensidige fokus på rene målbare resultater og holder fast i, at velfærd er meget mere end resultater. Velfærd er noget vi skaber sammen og noget vi alle bidrager til. Velfærd er ikke alene en diskussion om rettigheder og pligter, men også et spørgsmål om hvad der skaber værdi for den enkelte og hvad der er den enkeltes behov.

For at skabe værdi for den enkelte skal vi i bedre dialog med hinanden. Men dialog tager tid. Vi skal derfor have Ro På og prioritere ressourcer til, at medarbejdernes gives den tid med borgeren, der er nødvendig for dialogen. Fx skal børnehavepædagogen have mere tid både til barnet, men også til at tale med forældrene. SOSU-assistenten skal have mere tid med borgeren, dels for at kunne hjælpe med de faktiske behov, men også for at få tid til den medmenneskelighed, der er en vigtig del af jobbet og som de brænder for at give borgeren.

Jeg har stor tillid til, at vores medarbejdere har fagligheden og erfaringerne til at vurdere, hvad der skal til for at skabe værdi sammen med og for borgerne. Vi skal altså skabe mere plads til faglighed og lave færre standardløsninger og færre overordnede målinger.

Vi skal som kommune og byråd være i øjenhøjde med borgerne, vi skal i fællesskab støtte, hjælpe og fremme, at alle aarhusianere lever et godt liv. Vi skal have en fælles forståelse for, at det gode liv ikke kan måles og vejes, at det gode liv ikke skal stresses igennem systemer – og at det ikke er alt det, der tæller, der kan tælles i et regneark eller passer i en kasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *