I dag afholdte FH debat på centralværkstedet, hvor jeg fik lov at debattere rekruttering. Der mangler nemlig arbejdskraft – også i Aarhus. I 2025 kommer vi til at mangle 600 pædagoger!
Vi var mange som gerne vil have ordet 😅 så man fik slet ikke sagt alt.
Manglen på arbejdskraft er en alvorlig problemstilling. For os har det historisk handlet om at afsætte penge nok til at der kunne ansættes nok sosu’er, nok pædagoger og så videre. Men i fremtiden er det ikke nok at afsætte pengene – vi skal også finde medarbejderne.
Det vigtigste er dog stadig flere ressourcer til kerneydelserne. For at være en god pædagog, skal man have kolleger nok, så man har tid til det pædagogiske arbejde med børnene, og ikke kun til at slukke de værste ildebrande. Det er lettere at være en god hjemmehjælper, hvis man har tid nok til den enkelte ældre medborgere og så videre. Det handler ikke om prestige og fancy påfund fra kommunens akademikere og politikere, men om ro på og tid til kerneopgaven.
Udover at ansætte flere, kan vi også gøre andet nu og her. Attraktive arbejdspladser handler også om en god start på arbejdsmarkedet, som fx den nye aftale imellem bupl og børn og unge, mulighed for fuld tid istedet for deltid til alle dem der gerne vil det, og gode seniorordninger med blandt andet mulighed for at gå ned i tid for dem der ønsker det.
Og så handler det selvfølgelig også om løn. Det er jo et nationalt problem at omsorgsfag er underbetalte i forhold til andre fag med samme uddannelseslængde. Det er bevist. Det bliver et endnu større problem for de mennesker som arbejder deltid, både nu, og når de senere går på pension.
Tak til FH for at arrangere tre rigtig god debatter her til aften. Sander Jensen repræsenterede SF Aarhus i debatten om miljø og Thomas Medom tog debatten om socialområdet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *